Искате ли да изглеждате добре и да имате резултати от тренировката във фитнес залата? Първото, което трябва да направите, е да промените хранителния си режим. Както се храните, така ще изглеждате. Тялото ви дава това, което вие давате на него. Най-често задаваният въпрос е, какво трябва да се консумира преди и след тренировка. Отговорът ми е: зависи какво точно искате да постигнете във фитнес залата – дали искате да отслабнете, да качите мускулна маса или и двете. Също така зависи и по кое време на деня тренирате.

Ако искате да свалите подкожните мазнини, се опитайте да намерите време за тренировка сутрин. Тогава мазнините са „най-уязвими“ и, ако не хапнете нищо преди тренировка, те ще се разградят по-лесно. Когато се извършва физическа  дейност сутрин на мускулите им трябват повече енергия, която, в този случай, те набавят от мазнините.

След приключване на тренировката, се въздържайте от прием на храна поне 45 минути. Дотогава тялото продължава да поддържа висок пулс. Тъй като мускулите са изтощени, продължават да търсят енергия, която ако не се внесе чрез храна се извлича от мастните натрупвания.

45 минути след тренировката хапнете продукт, който съдържа повече повече протеини и по-малко въглехидрати. Протеините ще захранят мускулите и ще ги възстановят. Консумацията на богат на белтъчини продукт след този период от тренировката е необходимо, за да се предотврати загубата на мускулна маса. Въглехидратите ще осигурят на мускулите енергия, която ще им е необходима за извършване на движенията през останалата част на деня. По този начин избягвате усещането за отпадналост, което иначе се създава.

Ако целта ви е да постигнете натрупване на мускулна маса, трябва да хапнете поне два пъти преди тренировка, като последното хранене е час и половина до началото ѝ. През това време организмът отделя енергия за преработка на храната и тренировката няма да е пълноценна, ако се предприеме.

В този случай преди тренировка си осигурете продукт с повече въглехидрати и по-малко протеини. Въглехидратите ще заредят мускулите с енергия, за да можете да направите максимално тежка тренировка и предотвратите загуба от тях.
Веднага след тренировка може да хапнете бърз въглехидрат, тоест нещо сладко, за да възстановите мускулите.

Следващото хранене трябва да съдържа повече протеини, за да се подхранят мускулите и те да нараснат и по-малко въглехидрати, за да им дадете нужната енергия, която сте изразходили по време на тренировката.

По-трудно и по-бавно се получава вариантът, при който се цели едновременно качване на мускулна маса и намаляване на подкожните мазнини. Но това съвсем не значи, че е невъзможно! Ако отделите време за около половин час кардио сутринта на гладно и една тренировка с тежести, която да е не повече от час в късния следобед, ефектът ще е малко по-бърз.

В този случай храненето след първата тренировка трябва да включва повече протеини и по-малко въглехидрати. Препоръчвам да се направи едно междинно хранене, което да съставлява продукт само от протеини, комбиниран с въглехидрати, но под формата на зеленчуци. Тяхното съдържание на въглехидрати е по-ниско. Преди втората тренировка обаче трябва да хапнете повече въглехидрати и по-малко протеини, за да заредите мускулите си с енергия за нужната максималко тежка тренировка. Веднага след нея мускулите ще се нуждаят от възстановяване, за да нараснат. След тази втора тренировка ви е необходим продукт, съдържащ само протеини.

Протеините може да набавяте най-вече чрез месото, а въглехидратите – от ориза и зеленчуците.

Информираме Ви, че сайтът временно не е достъпен.
За повече информация, можете да ни откриете в социалните мрежи!